Na Wielkanoc na stole postaw te babeczki. Pochwałom nie będzie końca

Dodano:
Babeczki wielkanocne Źródło: Shutterstock / sengerg
Te babeczki to efektowne muffiny marchewkowe, które zachwycają pomysłową dekoracją przypominającą jajko. Robi się je bardzo łatwo.

Są smaczne, wilgotne w środku i mają pyszną dekorację ze słodkiego kremu na bazie śmietanki i serka mascarpone, a całość wieńczy żółtopomarańczowa połówka brzoskwini, która na białym kremie wygląda niczym ugotowane żółtko na białku. To patent idealny na Wielkanoc, szczególnie kiedy szykujesz słodkości na ostatnią chwilę. Te babeczki robi się łatwo, a wszystko razem z dekorowaniem nie powinni zająć więcej niż godzinę.

Jak zrobić marchewkowe babeczki wielkanocne?

Bazą deseru są proste muffiny marchewkowe. Warto zapisać ten przepis na później, bo to uniwersalne babeczki dobre na każdą okazję. Do ich zrobienia warto mieć mikser z końcówką do ubijania, ponieważ jajka należy ubić z cukrem na jaśniutką, bardzo puszystą masę. Potem wystarczy dodać olej i resztę składników.

Przy robieniu babeczek ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, dlatego koniecznie wyjmij jajka wcześniej z lodówki. Jeśli widzisz, że starta marchewka puszcza dużo soku, dobrze jest ją delikatnie odcisnąć.

Krem do dekorowania babeczek to najprostszy krem z mascarpone i śmietanki. Cały patent na te babeczki to położenie na wierzchu połówek brzoskwiń lub moreli. Mogą to być brzoskwinie z puszki, ale wiele osób robi własne przetwory z brzoskwiń lub moreli i takie owoce też będą tu idealne. Trzeba je tylko koniecznie odsączyć z syropu.

Przepis: Babeczki wielkanocne

Muffiny marchewkowe z kremem i brzoskwinią.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
543 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki tartej drobno marchewki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

dodatkowo:

  • 12 połówek brzoskwiń lub moreli z syropu

Sposób przygotowania

  1. Robienie babeczekDo osobnej miski przesiej mąkę, sodę, proszek oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu zmiksuj jajka, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę, dodaj olej i krótko zmiksuj. Do masy dodaj składniki suche, tartą marchewkę i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do foremki na muffiny, piecz. ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Robienie kremuSchłodzone serek i śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywny krem.
  3. Dekorowanie babeczekNa wystudzone babeczki nakładaj krem (najlepiej za pomocą rękawa z ozdobną końcówką), a na krem kładź połówkę brzoskwini bądź moreli.

Inne pomysły na marchewkowe babeczki

Babeczki z tego przepisu to proste muffiny marchewkowe, które możesz piec także z innymi dodatkami. Świetnie pasuje tu cynamon czy przyprawa piernikowa. Do babeczek razem z marchewką można także dorzucić posiekane orzechy, rodzynki albo kandyzowaną skórkę pomarańczową czy suszoną żurawinę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...